Lisa bude zdarma ke stažení!

Lisa zdarma ke stažení

Mít chytrý telefon v dnešní době je zkrátka nutností. Není se čemu divit, vždyť takový chytrý telefon nám hned najde místo, které hledáme, hned si přes něj něco objednáme, neustále můžeme být online. Sice být online má své nevýhody i výhody, ale s tím se počítá. Nicméně pokud i vy vlastníte takový chytrý telefon, máte nejspíše operační systém Android nebo iOS. U Apple zařízení se tento operační systém vztahuje i na počítače, tudíž i na MacBooky a podobně. A právě s tímto operačním systémem se pojí i novinka, kterou vám přinášíme!

Jeden operační systém, který znají hlavně vášnivci Apple zařízení, bude totiž od letoška nově zdarma ke stažení! Jedná se o operační systém legendárního počítače Lisa, který si pamatují hlavně ti, kteří milují produkty Apple (ovšem nejen iPhony či MacBooky).

Lisa už od roku 1984

Ještě před příchodem počítačů Mac se Apple chlubil skvělými počítači Lisa. Jednalo se o produkty z roku 1984 – byly to úplně ty první osobní počítače, které měly celkem slušně vyladěné grafické rozhraní. Bohužel tenkrát bylo toto zatraceně drahé – na tu dobu se cena pohybovala kolem deseti tisíc dolarů.

Lidé si na něj však šetřili, protože se jednalo o vskutku unikátní zařízení, které bylo unikátní hlavně v tom, že rozjel textové a grafické nástroje, jako jsou například LisaWrite, dále LisaDraw nebo LisaProject.

A právě operační systém z těchto zařízení, takzvaný OS, bude dostupný k bezplatnému stažení! Bude pro všechny nynější desktopy.

Kdo za tímto stojí?

Zdrojový kód obnovilo včetně aplikací muzeum Computer History Museum v Kalifornii. Konkrétně to rozluštil a obnovil Al Kossow, což je tamější zdrojový kurátor. Zdrojový kód byl po rozluštění a obnovení poslán zpátky do Applu, kde po přezkoumání bude nabídnut k samovolnému a bezplatnému internetovému stažení.

Další články